Rodičani smo letos s tattooji lezli pod kožo

posted in: Uncategorized | 0

Težko pričakovano tradicionalno Rodiško opasilo je zadnjo julijsko soboto ob spoštovanju ukrepov, privabilo pred Vaški dom Rodik vesele in razigrane obraze. Teden dni priprav je obrodilo sadove trdnega dela, ko smo v sobotni mrzlici gledali vesele in nasmejane obraze ljudi.

Pester in bogat kulturno – zabavni progam se je pričel že ob 14. uri, ko so se prijavitelji pomerili v dveh kategorijah družabnih iger, in sicer v briškuli in letos novost: v Throwlingu. Briškula se je razdelila na dve starostni kategoriji, saj smo k prijavam povabili tudi mlajše generacije, ki so se ob »špadi«, »kopi«, »dinarih« in »baštonih« borile za osvojeno prvo mesto. Med odraslimi sta prvo mesto dosegla Evgen Dobrila in Stojan Opara, med mlajšimi pa Eneja Cizl in Teja Gorup, drugo mesta pa je pripadalo Mateju Cek in Blažu Lukovcu. Številčnih 16 ekip ni zaostajalo niti v borbenosti v Throwlingu, ki so se pomerili v metanju vrečk, napolnjenih s koruzo kar na sosednjem travniku. Prvo mesto sta dosegla Martin Čepar in Matic Škabar, drugo pa Roman Čepar z Alenom Vitezom.
Poskrbeli smo tudi, da so otroci že od dopoldanskih ur imeli zagotovljeno zabavo na napihljivih igralih.

Ob 17. uri se je slavnostno pričelo Igrivo doživetje z ustvarjalci Mitskega parka in nagovorom županje Občine Hrpelje-Kozina, ge. Saše Likavec-Svetelšek, ki je poudarila povezanost vaščanov Rodika vsa leta ustvarjanja prireditev. Igrivo doživetje je ob metanju kocke glasbeno pospremil Gal Gjurin, ki je ob spremljavi violine zapel melodične slovenske melodije.
Da smo in bomo še najprej srčni ljudje, ki imamo radi svoj kraj, se je pokazalo tudi na letošnjem opasilu. Obiskovalce smo Rodičani že ob prihodu pričakali s »cepilno točko«, kjer so lahko prostovoljno zbirali med 3 različnimi vrstami »cepiva«, domačim brinjevcem, teranovim likerjem ali viljamovko. Po sprehodu čez plesišče je bilo opaziti večinoma mlade obraze, željne zabave, med njimi pa zeleno-rumene majčke domačih prostovoljcev, ki smo letos poskrbeli za organizacijo dogodka. Letošnja barva je bila svetla, vidno opazna in prodorna. Z enotno barvitostjo smo Rodičani opremili tudi cenike in šank in tako kot smo sami, skladno barvno povezali prireditev. Zabavna ansambla ”Ku Adn” in ”Amaterji” sta bila neumorna do zgodnjih jutranjih ur. Noge plesalcev so se vrtele pred odrom ob različnih glasbenih spevih, obiskovalci za šankom so peli na ves glas ob naročilu hrane in pijače, prostovoljci pa smo z vseh koncev s pridnimi rokami skrbeli, da je bilo za vse poskrbljeno.
Rodičani smo res letos ljudem zlezli pod kožo, ne samo z odlično organizacijo dogodka, ampak tudi dejansko: obiskovalcem smo na golo kožo lepili tattooje v obliki kače, ki so zažareli v vsej svoji lepoti ravno ob polnoči, ko je nad rodiškim nebom zažarel ognjemet.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili prav vsakemu prostovoljcu, ki je omogočil s svojo prisotnostjo, da je Opasilo v Rodiku letos uspelo čez vse meje, grafičnemu studiu 3dFeniks d.o.o. iz OIC Hrpelje – Kozina za barvno usklajenost ter vam, dragi obiskovalci, katerih tattooji so na koži nekaterih še danes.

Vesela in radostna je bila tudi nedelja rodiškega opasila. Kot je običaj je v dopoldanskih urah sveta maša potekala na idiličnem ambientu pred samo cerkvijo Sv. Trojice. Mašo je daroval domači župnik Niko Čuk. Poleg tega so za slovesnost praznovanja poskrbeli cerkveni pevci pod vodstvom Edija Raceta in ob klavirski spremljavi Andreje Tomažič Hrvatin. Druženje se je nadaljevalo na župnijskem vrtu s pogostitvijo, tudi z odličnimi domačimi sladicami in narezki, ki so jih pripravile vestne gospodinje. Iskrenost in pristnost veselja vseh, ki so se udeležili praznika, se je izrazilo ob glasbi kitarista župnika Nika in harmonikaša Kristjana iz sosednjih Slop ter seveda domačina Aleša. Velika hvaležnost gre vsem, ki so kakorkoli pripomogli in darovali za pripravo praznovanja.
Rodičani vam bomo lezli pod kožo še najmanj do naslednjega opasila, do takrat pa: hvala še enkrat za vse!

Elena Mahne za TD in KS Rodik