V Rodiku imamo kar nekaj praznikov, ki jih skrbno negujemo.

Za vas je zelo pomemben Pust. Veselimo se že ”teden pred drugimi” in to je naša posebnost.

Ko se v juliju medi pšenica, imamo Rodiške dneve. Začnemo jih s spominsko slovesnostjo ”V spomin” pred spomenikom padlih sredi vasi. Druga svetovna vojna je vas še posebej zaznamovala. Na vojni čas nas opominjajo imena padlih Rodičank in Rodičanov, kurirjev. Ob tej priložnosti organiziramo pohod na Artviže. To je tudi Spominski dan Občine Hrpelje – Kozina.

Tako kot vse brkinske vasi imamo tudi mi vaški praznik, opasilo ob praznovanju cerkvenega zavetnika sv. Jakoba. Popestrimo ga s kulturnim utripom. V nedeljo, po sveti maši, gremo ”v prvega”. Ohranjamo star ljudski običaj, ko so ”prvega” plesali tisti pari, ki so resno mislili na poroko v tistem letu. Nato so zaplesali en ples še vsi drugi vaščani ”za repo”, da bo rasla in bila debela; v tistem tednu so običajno preorali strnišča in sejali repo in ajdo.

Vsa leta pridno sledimo vseslovenskemu projektu ”Moja dežela – lepa in gostoljubna” in skrbno bdimo nad izgledom naše vasi. Prav ob času opasila ocenjujemo urejenost in čistost kraja in ” ta pridnim” podelimo priznanja.

V mesecu oktobru pripravimo Kostanjev praznik. V vas povabimo številna slovenska turistična društva, ki sodelujejo v naših zanimivih aktivnostih in dejavnostih. Med pestrimi kostanjevimi vsebinami bi izpostavila dve: kuhanje brkinskih in drugih slovenskih jedi v bakrenih kotlih in star ljudski običa ” igra s škrabami ”.

Že deset let sodelujemo, kot edino primorsko turistično društvo, v projektu Pomurske turistične zveze ” 2000 zlatih zrn za novo tisočletje”. Vsako leto organiziramo strokovno potepanje po naši prečudoviti domovini, občudujemo slovenske vasi in pokrajine, družimo se s sorodnimi društvi, spoznavamo nove prijatelje, drugačne običaje in navade. Ponosni smo, da hranimo v rodiški zakladnici kar pet svojih knjig, saj je le malo slovenskih vasi, če je sploh katera, ki imajo tolikšno besedno bogastvo. Ko se leto počasi poslavlja in zaživi veseli december, obdarimo rodiške otroke in jim s prazničnimi vsebinami pričaramo božično – novoletno vzdušje.

Preteklost in sedanjost prijateljujeta z roko v roki in tako Rodičani ohranjamo kulturno in naravno dediščino naših rodiških rodov.