Kuharica Emilija v Rodiku

posted in: Uncategorized | 0

V sklopu veselega decembra je Turistično društvo Rodik organiziralo kulinarično delavnico z gospo Emilijo Pavlič, kuharico, ki že nekaj let zagovarja in promovira domačo sezonsko hrano.

Gospa Emilija, nasmejana in energična kuharica, nam je pokazala, kako zamesiti kruh, skuhati v »dveh prstih« vode zelenjavo in druge kuharske trike. Razložila nam je, da običajno vsi zelenjavo peremo narobe in povedala, da sama zelenjavo očisti in posoli z grobo soljo ter opere v topli vodi. Tako zelenjava ohrani barvo, hkrati pa je dobro očiščena. Ni kaj, ljudje se učimo celo življenje, če le smo dovolj zvedavi.

S seboj je prinesla že napravljene »buhtljne« – sladki kruh. Sladki kruh je zložila v stekleno posodo in ga dala peči v
mrzlo pečico. V času, ko so se »buhtljni« pekli, nam je pokazala, kako speči kruh s temno moko. Povedala je, da je
treba moko večkrat presejati, da postane rahla.

Gospa Emilija nas je s prekipevajočo življenjsko energijo navdušila in motivirala za zdravo in sezonsko kuho. Poudarila
je, da morejo starejše generacije varovati in negovati mlade, da zrastejo v zdravo generacijo. Za uka željne je svoje dragoceno in uporabno znanje ujela v knjigah z naslovom Za otroke kuhajmo zdravo in Mamica, nauči me
kuhati.

Konec je bil najboljši, saj je gospa Emilija postregla, kar je skuhala. Pri tem ji je pomagal pomočnik Jan. V prijetnem
vzdušju in s polnimi usti smo končali kulinarično delavnico.

Ana Bažec, TD Rodik