Kuhanje golaža na Kačišn’ci

posted in: Uncategorized | 0

V soboto 8.9.2018 so vaščani treh vasi Dane, Kačiče in Pared organizirali v vaškem jedru vasi Dane že tradicionalno opasilo treh vasi imenovano Kačišn’ca. V sklopu le tega so letos pripravili 1. fešto golaža, na kateri so se ekipe iz različnih krajev pomerile v kuhanju golaža. Na vabilo organizatorjev smo se tekmovanja udeležili tudi dve ekipi iz Rodika in sicer ekipa Rančarji v kateri so kuhali Boštjan Bernetič, Iztok Resinovič, Drago Babič, Rajko Bubnič in Vladimir Škerjanc ter ekipa Turističnega društva Rodik v sestavi Marino Kodarin, Marija Klun Kodarin, Aljana Resinovič in Judita Klun.

Kuhanja smo se lotili že zgodaj popoldne. Topel in sončen dan je bil kot nalašč za druženje in kuhanje. Kar hitro smo poprijeli za kuhalnice in kaj kmalu je iz loncev zadišalo po praženi čebuli ter treh različnih vrstah mesa, ki smo jih morali uporabiti za tekmovanje v najboljšem golažu. Vsaka ekipa je dodala še svoje skrivne sestavine in po štirih urah kuhanja so bile jedi gotove. V upanju, da je vsak skuhal najboljši golaž, smo jih postregli trem strogim sodnikom, ki so napeli svoje brbončice in okušali vsakega posebej. Nestrpno smo pogledovali proti sodnikom in skušali iz njihovih obrazov razbrati kateri golaž jih je najbolj navdušil, a sodniki so brezizrazno držali napetost in negotovost vse do konca, dokler niso složno in slavnostno razglasili najboljše tri golaže ter jim podelili nagrade in pokale.

Tretje mesto je osvojil golaž ekipe KUD Senožeče, drugo in prvo mesto pa je pripadalo ekipama iz Rodika. Zmagala je ekipa Rančarji, drugo mesto pa je osvojila ekipa Turističnega društva Rodik. Na koncu smo ponosno dvignili svoje pokale in obljubili, da se naslednje leto spet zberemo in ponovno skuhamo najboljši golaž.

 

Za TD Rodik, Judita Klun