Kostanjev praznik 2017 – fotografije

posted in: Uncategorized | 0

Kostanjev praznik v Rodiku je vsako leto nekaj posebnega, toda letošnje leto je bilo posebno tako za organizatorje kot za obiskovalce. Praznik se v vasi prireja že 18. leto zapored, in če je bil v začetku mišljen kot dogodek, ki je namenjen druženju vaščanov, je skozi leta do svoje polnoletnosti prerasel že občinske meje. Brez slabe vesti lahko rečemo, da je sleherni Rodičan nekako povezan s praznikom – soustvarjanje praznika nas povezuje, hkrati pa smo se ves ta čas učili!

Ob obletnici nas je bogato obdarila tudi narava. Postregla nam je z obilno letino in prekrasnim vremenom. Iz spoštovanja do takšnega daru smo podarjeno znali izkoristiti. Na obiskovalce je že dan prej čakalo dve toni kostanjev. Na vasi je že zjutraj zadišalo po tem slastnem sadežu, prijeten vonj pa nas je spremljal vse do večera.

Ob 10. uri z zborom kuharskih ekip, prihodom pohodnikov in kolesarjev nam je postalo jasno, da bi za ta dan morali središče vasi krepko povečati. Nepregledna množica pohodnikov, več kot 200 jih je bilo, se je podala na nekoliko daljšo pot čez Ajdovščino, otroci pa so nestrpno čakali, da se prične pravljični pohod z iskanjem skritega zaklada. Skupaj s starši jih je bilo malenkost manj kot 100. Prav tako je z nestrpnostjo čakalo start 40 kolesarjev, ki so si za cilj zadali 40 km dolgo pot po naših lepih Brkinih. S svojo lepoto je narava očarala enako število tekačev. Po večini so se odločili preizkusiti na 10-kilometrski progi. Manj kot uro za tem smo v cilju imeli moške zmagovalce, ki so ta dan tekli že tretji krog. Za njimi niso zaostajale niti ženske, ki so v cilj prišle kmalu zatem. Sploh ni pomembno, kdo je najhitrejši, pomembno je, da so na progi uživali in se kasneje cel dan zabavali z nami. Stojničarji so, lahko bi se reklo, tekmovali med seboj, kdo bo pripravil lepšo stojnico. Na 42 stojnicah, ki so bile prava paša za oči, so prodajali najrazličnejše stvari. Če so bili zjutraj malo v dvomih glede postavitve stojnic, namreč urejena je bila polkrožna pot mimo njih, so zvečer odhajali domov zadovoljni.

Na “Tomažinščevem brjarju” je potekala stara pastirska igra na škrabe. Čutiti je bilo veliko tekmovalnega vzdušja, kajti igralci vsako leto igro vzamejo precej resno. Pokal za prvo mesto sta tako domov odnesla domačina Zlatko Erman in Oskar Race, takoj za njima sta bila Stojan Opara in Evgen Dobrila, kot zelo uigran par pa sta tretje mesto zasedla, prav tako domačina, natrenirana iz otroških dni, Bogdan Čebohin in Željko Babuder.

V vasi je okrog poldneva nastajala gneča, kajti s pohoda so se vrnili zadovoljni pohodniki in tisti naši najmlajši, ki jim je kača iz pripovedke v gozdu pustila zaklad. Kuharske ekipe so hitele z razdeljevanjem hrane, kajti vse ekipe so pravočasno poskrbele za od poti lačne obiskovalce in tiste, ki so se v vas prišli samo družit in srečevat z znanci in prijatelji. Vsi pa so imeli nekaj skupnega. Nestrpno so čakali, da se zaključi razstava kostanjevega peciva in se prične prodaja le tega. Izpod rok pridnih rodiških gospodinj so nastale krasne sladke dobrote. Talent v ustvarjanju so prikazali tudi otroci, ki so z odlično pripravljenimi mentoricami izdelovali izdelke na temo jeseni. V najbolj sončnem delu dneva se nam je pridružila voditeljica, moderatorka in imitatorka Jasna Kuljaj, ki je program povezovala do konca dneva. Na najvišjem odru, kot so sami zapisali na družabnem omrežju, so se ta čas ogrevali člani skupine Ku Adn in okrog poldruge ure oder odstopili Mini godbi Pepi Krulet iz Dravskega polja. Že drugo leto nam ponudijo zvrhan koš zabave, pripravijo prijeten program in nam z gotovostjo zatrdijo, da se naslednje leto spet vrnejo s svojo kuharsko ekipo. Namreč iz Dravskega polja je tudi letos prispelo 70 članov tamkajšnje zveze kulturnih društev Občine Kidričevo.

Kuharske ekipe, ko se nam enkrat pridružijo na prazniku, zlepa ne odpovejo svoje udeležbe, prihajajo tako z Obale, Krasa in iz Brkinov. Veseli smo, predvsem pa hvaležni, da so z nami, kajti brez njih praznik ne bi bil tako popoln. Vrhunec dneva je vsekakor bil prihod torte velikanke. Letos se je pozdravnemu nagovoru naše drage županje Saše Likavec Svetelšek pridružil predsednik Turistične zveze Slovenije in župan Občine Podčetrtek Peter Misja. Oba sta nam namenila zelo tople in pohvalne besede za odlično organizacijo. Skupaj s predsednikom Krajevne skupnosti Rodik Gregorjem Miheljem sta zarezala v eno polovico torte, organizacijski odbor Turističnega društva Rodik pa je poskrbel za razrez druge polovice ob prijetnih zvokih mladih članov domačega harmonikarskega orkestra Nika Polesa.

Dvakrat 30-kilogramska torta je paša za oči in užitek za brbončice. Letos je bila še posebej slastna in samo žal nam je bilo, da jo je zmanjkalo prehitro.

Laskavi naslov kralja in kraljice kostanja sta pridobila gledališki igralec Igor Rojc in novinarka Olga Knez, oba iz Sežane. Gotovo ga bosta s ponosom nosila in ob letu osorej naziv predala naprej. Nepregledna množica obiskovalcev in gneča ob pultih, kostanjih, blagajni ter na parkirišču ni razočarala obiskovalcev, ki so se v vas prišli zabavat, kaj dobrega pojest, posladkat, srečat prijatelje, s katerimi se ne vidijo prav vsak dan, kaj lepega kupit na stojnicah, skratka se imet lepo in za kratek čas ustavit nori ritem, ki nas preganja na vsakem koraku.
Organizatorji se vsako leto trudimo, da bi vsem obiskovalcem Kostanjev praznik ostal v lepem spominu. Nadgrajujemo sami sebe, letos smo za pečenje kostanjev izdelali dva nova žara, ki lahko naenkrat pečeta po 10 kg kostanjev, pečen in svež kostanj pa se je prodajal pri treh ekipah.

Veseli smo vsake pohvale, prav tako kritik, kajti na napakah se učimo in konstruktivne kritike nam pri tem pomagajo. Vsekakor pa si kakšno drobno napako kljub vsemu lahko privoščimo, saj smo vsi prostovoljci in nas takšno delo bogati in radosti.

Lepi jesenski dnevi nas vabijo, da čim več časa preživimo v naravi, izkoristimo to, spoštujmo jo in se veselimo slehernega dneva, ki je pred nami.

Rodičani se že veselimo, da se naslednje leto spet vidimo.