20. kostanjev praznik

posted in: Uncategorized | 0

Že cel teden pred praznikom se je na vasi dalo čutiti, da bo vikend nekaj posebnega. Izobraževalno razvojno središče Sežana ter Inkubator Sežana, je na ogled vsem domačinom in ostalim obiskovalcem postavilo svoje delo. Namreč od ponedeljka, 7. oktobra je v Rodiku potekala izvedbena delavnica izdelave kamnitih označevalcev v okviru projekta Mitski park Rodik. Kot je na družabnih omrežjih napisal g. Anton Marn, ravnatelj Šolskega centra Srečka Kosovela, kjer se takšni umetniki kalijo:

» Mitski park Rodik bo umetniško dovršen in trajen spomenik, ki temelji na plemenitih spominih domačinov in je plod prizadevanj aktivne skupnosti k skupnemu cilju.«

Rodiško mitološko izročilo je začelo dobivati obliko in sliko, o tem ste se lahko tudi sami prepričali. Z velikimi pričakovanji čakamo dan, ko bo Mitski park Rodik ugledal luč sveta. Zaenkrat lahko rečemo samo hvala umetniški ekipi s Špelo Šedivy na čelu, dokončajte začeto in se kmalu spet vrnite z umetninami v Rodik.
Res je, da se je izpod njihovega orodja tudi prašilo, morda opravičilo bližnjim sosedom izvedbene delavnice in hvala za potrpežljivost. Ob tem bi se radi zahvalili družini Cizl in Mihelj za odstopljen prostor, kjer so lahko kamnoseki izdelovali kamnite umetnine.
Samo še za informacijo vsem, koliko časa še imajo kamnoseki za dokončanje kamnitih označevalcev in skulptur. Otvoritev Mitskega parka Rodik bo naslednje leto v poletnih mesecih.


20. KOSTANJEV PRAZNIK V RODIKU

Kostanjev praznik v Rodiku, že dvajseto leto zapored, še večji, še lepši in še bolj poln vsebin.
Pravi umetniki smo pa tudi domačini. Organizirat tako veliko prireditev, poskrbet za skoraj vse detajle, privabit za delo toliko ljudi, je umetnost. Umetnost je delati in pri tem uživati, biti ponosen, da soustvarjaš tako velik praznik, ki bogati Rodik in Brkine. To smo Rodičani.
Kuharske ekipe od blizu in daleč so pod kotli zakurile že kmalu po deveti uri. Letošnjega jubilejnega praznika se je udeležilo do sedaj največje število kuharskih ekip. Z velikim veseljem smo v vas povabili in sprejeli Občinsko ekipo s mešanim golažem in pašto, Lovsko družino Videž z lovskim golažem in polento, TKŠD Mejame s fižolovo mineštro in domačo klobaso, Ekipo MTB s fižolom in gobami ter panceto, Društvo Vremske mladine s govejim golažem, TD Hotiza s bogračem, TD Skala Kubed s vampi in polento, Zvezo kulturnih društev občine Kidričevo s krompirjevem golažem z/brez mesa, Mladinski hotel Pliskovica s bombo od fižola, Ekipo iz Bošamarina s bobiči, Čuhownce sz Zagradca s štruklji v b’ndantah in TD Dimnice Slivje s golažem in kruhovimi cmoki. Seveda pri tem ne smemo pozabiti omeniti niti domačih kuharskih ekip, ki poleg vsega ostalega dela pripravijo še odlično hrano Rodiški letnik ’52 z joto iz kislega zelja, TD in KS Rodik z ragujem in njoki, Pustni odbor Rodik s pasuljem, Letnik ’78 s ocvrtim krompirčkom in Rančarji s segedinom in mortadelo. Velik hvala vsem skupaj in vsakemu posebej, da je iz vaših kotlov omamno zadišalo in s tem vzbudilo obiskovalčeve brbončice.
Že v jutranjih urah so se po Guranji in Dulanji ulci razporedili stojničarji, ki jih je bilo letos skoraj 60. Na stojnicah so ponujali svoje umetnine in ročno izdelane izdelke ali domače pridelke raznih vrst.
Po prvih pečenih kostanjih je zadišalo že pred deseto uro, ko so se na svojo pot odpravljali pohodniki, kolesarji in tekači. Imeli smo kar tri ekipe vešče v peki kostanjev Pustni odbor in Rodiško mladino, kateri kostanj pečejo na posebnih pekačih in Rančarji s peko kostanja v predelanih bobnih. Hvala vam in vsem Rodičankam, ki so prav tako cel dan požrtvovalno rezale kostanj. Ponosni smo na vas!

Nepregledna množica pohodnikov, malih in velikih, se je zgrinjala v vas. Težko bi ocenili, koliko se jih je podalo na pot. Naš vedno pripravljen in izkušen vodnik PD Slavnik, Vojko Dobrila s pomočniki ocenjuje, da je za sabo imel več kot 150 pohodnikov. Prehodili so pot proti Slopam in po drugi strani na Ajdovščino.
Že nekaj let za kostanjev praznik naše najmlajše pohodnike domačinka, Breda Geržina, ravnotako s pomočjo vodnika PD Slavnik, Brankota Bratuž – Ježka, popelje po mitoloških poteh ter otrokom predstavi kakšno mitološko pripovedko. Ne vemo kako to, da se zmeraj uspe s kakšnim mitološkim bitjem dogovorit, da mladim pohodnikom nastavijo skriti zaklad. Gotovo bo to eden izmed razlogov, da ti otroci obiščejo Mitski park, ko bo dokončan.

Vas je bila polna obiskovalcev od blizu in daleč. V Rodik se je zgrinjalo mlado in staro in v program smo vključili dejavnosti primerne za vse starosti. Za mlade likovne ustvarjalce različnih starosti je poskrbela Marina Bernetič, ki je s svojo ekipo pridnih in skrbnih mentoric poskrbela, da so otroci polne štiri ure ustvarjali z različnimi materiali in tehnikami na temo kostanja in jeseni. Nastali so čudoviti izdelki, ki so si jih otroci lahko vzeli domov za spomin.

Center vasi pa se je ob desetih sprostil tudi zato, ker se je na pot podalo kar 48 kolesarjev, ki so pod vodstvom vodnikov, organizatorjev gorsko kolesarske dirke MTB Slavnik prekolesarili nekaj manj kot 30 km gozdnih poti in se pri tem neizmerno zabavali. V Povžanah jih je pričakalo okrepčilo in s ponosom smo na cilju podarili v znak pozornosti malenkost najstarejšemu in najmlajšemu kolesarju. Alojz Pabčič, letnik 1935 je progo prekolesaril z nasmehom, ravno tako tudi najmlajši med udeleženci, Jakob, ki ima komaj 10 let.
Enajsta ura je že šesto leto zapovrstjo rezervirana za start tekačev. 45 se jih je podalo na pot, na 5 km in 10 km preizkušnjo. Kljub temu, da v Rodiku ne merimo časa, naši tekači kar radi pokažejo malo tekmovalnega značaja. Na koncu jim z veseljem podarimo iskreno pozornost, katero nam že vsa leta organizacije kostanjevega teka sponzorira podjetje BCTV d.o.o. iz Portoroža.

5 km ŽENSKE

 1. Maja Sada Šest
 2. Rada Milič
 3. Milojka Klobas

5 km MOŠKI

 1. Stojan Rodica
 2. Ian Filipčič (12 let)
 3. Oskar Škulj (9 let)

10 km ŽENSKE

 1. Elena Safonova
 2. Sara DelGiusto
 3. Kristina Tozon

10 km MOŠKI

 1. Borut Margon in Ervin Furlan
 2. Boštjan Štumpfel
 3. Matej Kristančič

 

Čestitke vsem in hvala za udeležbo, druženje in iskrene objeme. Ravno ti nam potrjujejo, da delamo dobro in da vam je domačnost in pristnost res izrednega pomena.

Pohod, kolesarjenje in tek pa niso bili edini športi na kostanjevem prazniku. Rodičani negujemo staro pastirsko igro Na škrabe, ki je vedno bolj zanimiva tudi mladim. Letos se je na tekmovanje prijavilo kar 16 ekip, nekateri malo bolj, drugi malo manj izkušeni, vsi pa z dobro voljo in mirno roko.
Ni pravilo da zmagaš na domačem terenu, vendar tokrat je bilo tako. Našemu zvestemu in najbolj vestnemu sodniku igre na Škrabe, g. Francu Čeparju, ni preostalo drugega, kot da je za zmagovalca razglasil Gregorja Mihelj in Martina Čepar, pokal za drugo mesto je šel v roke igralcema Zlatkotu Erman in Oskarju Race, pokal za tretje mesto pa sta z veseljem sprejela Želko Babuder in Evgen Dobrila. Vsi doma iz Rodika. Ob tej priložnosti smo g. Francu Čeparju v znak zahvale za dolgoletno sojenje in skrbi za to igro podarili spominsko ročno izdelano ”leseno škrabo”.

Naši «kostanjari« so se pri najboljšem možnem ognju trudili, da bi bil kostanj čimprej pečen. Prav tako vse kuharske ekipe, da bi bila njihova jed najboljša in potrudili so se v takšni meri, da naš povabljen pokuševalec, kuharski mojster Matjaž Lindič, v nekaterih kotlih ni najdel hrane niti za pokušino več. Kljub vsemu pa je med vsemi ekipami zbral najboljše tri:

 1. Čuhownce iz Zagradca z Štruklji v bndantah
 2. Ekipa Mladinskega hotela Pliskovica z Bombo od fižula
 3. Pustni odbor iz Rodika s pasuljem, ki so si delili mesto z Rančarji s segedinom.

Seveda vsi ostali niso bili nič slabši, prvo nagrado so jim priznali obiskovalci, ki so kotličke izpraznili zelo prekmalu.
Pri tem naj omenimo tudi ekipo iz šanka in punce na blagajnah, ki so s potrpežljivostjo poslušali in ustregli željam vseh obiskovalcev. Hvala vam, čudoviti ste!
Domače pecivo so rodiške gospodinje postavile na ogled, ampak samo od gledanja človek ne zadovolji potreb po sladkem. Kmalu po dvanajsti uri, ko je bilo moč te slastne dobrote kupit, ga že ni bilo več. Spodbuda pridnim gospodinjam, ki se vsako leto znova potrudijo in spečejo kostanjevo pecivo. Hvala vsem za vaš trud in potrpežljivost, naslednje leto podvojimo mase.

Tisti, ki so ostali brez peciva, so na svoj račun prišli, ko smo na vas pripeljali voz z dvajsetimi tortami. Na vsaki izmed njih je bil zapisan datum slehernega kostanjevega praznika, od davnega leta 1999 do danes. Ker je bil voz zaradi toliko tort pretežak, smo poleg županje, predstavnikov KS in TD ter letnika ’52 zaprosili za pomoč 20 mlajših Rodiških otrok. Seveda so z veseljem pomagali! Mi smo bili pa pri tem ponosni, da vzgajamo tako spodbuden in obetaven podmladek.
Ko smo s ponosom razkazovali torte, nas je nagovorila in se nam za izredno angažiranost zahvalila naša županja, ga. Saška Likavec Svetelšek. Nekaj prijaznih besed je organizatorjem namenil tudi predsednik TZS g. Pavel Hevka, ki nas je presenetil z obiskom. Prav tako se nam je za sodelovanje zahvalil tudi domači župnik, g. Niko Čuk in vasi podaril sliko kot znak pozornosti z željo po nadaljnjem sodelovanju.

Ustanovitelji praznika, letnik 52, so s ponosom razrezali torte skupaj z vsemi govorci. Ne rabimo posebej omenjat, da jih je zmanjkalo, kot da bi mignil.
Pri izpeljavi tako velikega in zadnja leta tako uspešnega praznika, nam ob strani stojijo tudi domači gostinci. Delati z roko v roki je v takšni skupnosti najpomembneje, zato si njihovega sodelovanja želimo tudi v prihodnje.
Ne moremo pa mimo še ene sladke stvari na tem prazniku. Palačinke, ki so dobile ime Rodičinke. Ekipa rodiških otrok, od 8 do 14 let, so se pod mentorstvom Tanje Benedejčič na ta dan pripravljali že ves teden. Preizkušali so recepte, se preizkušali v peki, se razdelili v delovne skupine, pripravili namaz iz kostanja in orehov, skratka delo jih je močno povezalo. Dan pred praznikom so lično uredili stojnico in v nedeljo s peko pričeli že ob desetih zjutraj. Pripravili so si maso za 600 palačink, uporabili 120 jajc in čez 20 l mleka. Hiteli so s peko, se držali svojih zadolžitev, se pogovarjali z obiskovalci in jih kdaj morali tudi umiriti, kajti niso vsi razumeli, da so le otroci, željni pokazati svoje veščine. Ker pa je bila vrsta pred njihovo stojnico vedno dolga, jim je nekje na sredini zmanjkalo mase. Hiteli so domov iskat Nutelle , jajca, mleko in zmešali še novo maso. Neumorno so obiskovalce sladkali do šeste zvečer, ko je res zmanjkalo vsega. Niso izgubili volje, nadaljevali bodo svoje delo, morda jih kakšno nedeljo najdete sredi vasi v njihovih predpasnikih in ponvico v rokah. Ponosni na njih, tako se nam tudi ni treba bati za prihodnost praznika, saj vzgajamo mlade in jim dajemo priložnost.
Seveda pa ne moremo mimo tistih, zaradi katerih je praznik nastal. Rodiški letnik 52. Njihova jota je nepogrešljiva, ob 20. obletnici praznika pa so za člane TD Rodik pripravili torto in šampanjček. Še vedno so del organizacijske ekipe, pomagajo z delom in nasveti, brez njih praznika ne bi bilo. Iskreni nasmehi naj krasijo vaša lica še mnogo let in pazite na zdravje, da boste z nami tudi ob praznovanje novih okroglih obletnic.

Skupina Ku Adn, ki so skrbeli za še eno športno udejstvovanje, ples, kar niso imeli veliko priložnosti za igranje. Teh zahval in pohval smo imeli toliko, da smo jih venomer prekinjali.
Prekinili smo jih tudi takrat, ko smo se odločili da bomo namesto kralja in kraljice letos razglasili Ambasadorja Kostanjevega praznika. Iskali smo osebo, ki bi imela rojstni dan na 13.10.1999 ali na dan 13.10., bilo katero leto oziroma čim bližje datumu 13.10. (samo da je oseba polnoletna).
In smo jih dobili. Z osebno izkaznico se je indentificirala ga. Irina Pashagich, prihaja iz Rusije, sicer živi na Jesenicah a v srcu še vedno zavedna Rusinja. Obljubila je, da sloves kostanjevega praznika in vasi Rodik prenese do svoje rojstne dežele in naslednje leto pride spet, predat lento novemu ambasadorju. Ob njo smo postavili še enega moškega, ravno tako se je izkazalo, da ima rojstni dan le en dan po 13. In kako bi dobili boljšega ambasadorja kot nekoga, ki že danes opravlja to nalogo. Zdaj jo bo vzel še resneje. Martin Mahorčič, gostinc iz Rodika, ki s svojo ženo navdušuje še tako zahtevne goste doma in po svetu.
Čestitke obema in dobro opravljajta svoje naloge, katere sta prebrala ob zaprisegi.

Alenka Lukač, kot povezovalka kostanjevega praznika že nekaj let zapovrstjo svoj nalogo opravi z odliko. Čuti utrip in našo energijo, skrbi da nihče ne ostane brez informacij in zgodbo pripelje od začetka do konca. Alenka, hvala ti iz srca in želimo si, da si del ekipe tudi v prihodnje.
Brez podpore nam takega praznika ne bi uspelo izpeljati. Seznam podpornikov, ki nam pomagajo na tak in drugačen način, je dolg, predolg. Vsem in vsakemu posebej se iz srca zahvaljujemo. Pravzaprav se moremo v prvi vrsti zahvaliti predvsem vaščanom Rodika, za delo, pripravljenost in potrpežljivost, potem Občini Hrpelje Kozina, ki verjame v vse, česar se lotimo in cenijo naše delo, ki bogati dogajanje v občini in širše.
Jesen je na pragu, kostanjev smo nekaj še pustili v gozdu, čeprav smo ga v nedeljo obiskovalcem spekli več kot tono. Uživajte v naravi, spoštujte jo in se vidimo v Rodiku. Če ne prej, na naslednjem 21. kostanjevem prazniku.

Za TD Rodik in KS Rodik: Valerija Pučko, Judita Klun, Irena Cek Babič

Zahvaljujemo se:

Občini Hrpelje Kozina, podjetju Istrabenz Plini, Borutu Škabarju s.p., Art Glas d.o.o., BCTV d.o.o., LD Videž, PD Slavnik, MTB Slavnik, I feel Slovenia IRONMAN 70.3. Slovenian Istria.