Predstavitev zbornika ob 30-letnici Turističnega društva Rodik

posted in: Uncategorized | 0

V sklopu tradicionalnega Rodiškega opasila je Turistično društvo Rodik v petek, 26. 7. pripravilo predstavitev zbornika, ki je nastal ob 30. obletnici delovanja društva. Zbrane goste in Rodičane je najprej nagovorila predsednica TD Irena Cek Babič, ki je poudarila pomen zbornika in pohvalila sodelovanje vaščanov ter uredniškega odbora pri nastanku le-tega. Izpostavila je navezanost in pripadnost vasi ”kjer je dom trdno zavetje posameznika in prostrano polje predpražnik delavnih, vztrajnih in močnih ljudi”. Prav s praznovanjem 30 let delovanja društva ”vaščani oblikujemo celoto, ki dobro podpira trditev – v slogi je moč”. V zborniku je od leta 1989 zajeto delo in trud društva ob podpori vaščanov, Krajevne skupnosti Rodik in Občine Hrpelje Kozina.

Program je povezoval zabavni skeč v izvedbi amaterske igralske skupine iz Rodika, v katerem so sodelovali Miha Pipan, Tadeja Bernetič Cizl in Božo Benedejčič. Prav za to priložnost je skeč napisala Karmen Kastelic Pipan.

Poleg Irene Cek Babič je imela govor tudi županja Saša Likavec Svetelšek, ki se je Rodičanom zahvalila za vse kar so v 30 letih ustvarili in še vedno ustvarjajo in pohvalila tako pomembno pridobitev kot je zbornik.
Čestitkam in pohvalam se je pridružil tudi predsednik Turistične zveze Slovenije, gospod Pavle Hevka, ki je Turističnemu društvu Rodik izročil bronasto priznanje za izjemnih 30 let delovanja. Pri tem je izpostavil redkost 30-letnega neprekinjenega delovanja Turističnega društva Rodik na širšem Primorskem območju. Seveda je za to potrebno sodelovanje vaščanov v obsegu več generacij.
Vse prisotne je pozdravil in izrekel čestitke tudi Vojko Mihelj, predstavnik Turistične zveze Brkini, Kras in Notranjska.

Sledil je intervju s podpredsednico društva v obdobju 1989-2003, Alenko Škapin predsednikom društva v obdobju 2004-2011, Iztokom Racetom ter predsednico društva od leta 2012 dalje Ireno Cek Babič. Žal se zaradi drugih okoliščin prireditve ni moral udeležiti prvi predsednik društva in pobudnik ustanovitve društva leta 1989 Vito Počkaj. Intervju sta vodili Helena Race in Judita Klun. V sproščenem vzdušju so govorili o uspehih društva, izzivih s katerimi so se srečevali v preteklosti, ter o načrtih za prihodnost. Intervjuje si lahko preberete tudi v zborniku.

Zbornik je nastajal od lanskega decembra. Uredniški odbor so sestavljale Irena Cek Babič, Nives Požar Božič, Ana Bažec,Judita Klun, Valerija Pučko in Alenka Škapin. V začetku decembra 2018 mi je Irena predstavila idejo o zborniku in me vprašala ali bi sodelovala pri izdelavi kot oblikovalka. Z uredniškim odborom so mi nato podrobneje opisale svojo idejo – predstavitev delovanja društva po letih, na 150 straneh. Tako obsežne publikacije še nisem oblikovala, vendar sem vseeno sprejela ta izziv in delo se je pričelo.

Najprej smo se z uredniškim odborom srečevale na 2-3 tedne. Dekleta so zbirala gradivo, fotografije, dokumente in članke pri sorodnikih, znancih, vaščanih… Na sestankih pa smo jih zlagale po letih, ugotavljale kam spadajo članki in umeščale fotografije k dogodkom. Nato sem fotografije in članke po potrebi skenirala ali uredila in oblikovala začetno postavitev zbornika.

Na pomoč nam je priskočila tudi Helena Race, ki je pobrskala po arhivu Primorskih novic in našla članke o Rodiku ter opravila in zapisala intervjuja z Vitomirjem Počkajem in Iztokom Racetom. Z Vlasto Race Boljunčič sta tudi lektorirali zapise v zborniku. Žal nam je pri tiskanju malce ponagajal tiskarski škrat in nekaj člankov ni zamenjal s pravimi – lektoriranimi.

Gradiva je bilo ogromno, če smo imele v začetku težave s pomanjkanjem gradiva, ga je bilo proti koncu vedno več. Tako jih je iz prvotnih 150 strani nastalo 200, nato 250. Ob zaključku je bil zbornik »težek« 300 strani. V zadnjem mesecu smo se srečevale večkrat na teden, vaški dom je postal naš drugi dom, smo se hecale. Pozno v noč smo dodajale, popravljale in dodelovale naš zbornik. Vanj smo vložile veliko truda in vsaka tudi delček sebe.

Po končanem programu predstavitve zbornika je bilo vse pripravljeno za nadaljevanje večera z nastopom glasbene skupine Rock Partyzani in pevke Ines Erbus. Neugodno vreme nas je žal prisililo k odpovedi. S težkim srcem smo odpovedali tudi ves program predviden za soboto popoldne in zvečer. Kljub vsem pripravam, vloženemu delu in veliki želji po izpeljavi žura ter da bi bilo v Rodiku spet ”do zore kdor zmore” se nam letos ni izšlo. Na tem mestu gre zahvala prav vsem, ki so cel teden oziroma cel mesec pred opasilom na kakršen koli način pomagali in se angažirali za izpeljavo prireditve. Prav zaradi teh ljudi in njihovega dela je konec koncev tako prireditev težko odpovedati.

Kljub vsemu so nam v vzpodbudo vsi obiskovalci, ki so v petek nestrpno čakali na nastop glasbenih skupin, zato obljubljamo, da ne bomo nehali in drugo leto zopet vse ponovili. Torej vidimo se naslednje leto na opasilu v Rodiku s še boljšim ”žurom”!

Za vse dodatne informacije glede zbornika se lahko obrnete na predsednico društva Ireno Cek Babič (041 361 785).

Andrejka Cunjac, Irena Cek Babič